Държавата ще може да поеме управлението на бургаската рафинерия при критична

...
Държавата ще може да поеме управлението на бургаската рафинерия при критична
Коментари Харесай

Държавата поема управлението на рафинерията, ако "Лукойл" врътне ключа

Държавата ще може да поеме ръководството на бургаската рафинерия при сериозна обстановка, гласуваха през днешния ден депутатите при второто четене на промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и нефтопродукти.

" Обектите на сериозна инфраструктура, представяляващи стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност в бранш енергетика за произвеждане, преправка, предпазване и транспорт на петрол и на енергийни артикули, подлежат на контрол от министъра на стопанската система и промишлеността ", гласи новоприетият текст. Той се отнася най-много за бургарската рафинерия на " Лукойл ", откакто съветската компания попадна под глобите на Европейска комисия поради войната в Украйна. За България бе контрактувана дерогация на ембаргото за импорт на съветски нефт, само че съгласно вносителите от " Демократична България " е в публичен интерес и въпрос на национална сигурност страната ни да може да се отбрани, в случай че има опити да бъде изнудвана.

Министърът на стопанската система по предложение на Консултативен съвет ще може да назначава краткотрайно така наречен необикновен търговски шеф. Той ще поеме ръководството при условия, които нарушават ограничаващите интернационалните ограничения и ограничения на Европейски Съюз, само че също по този начин, които заплашват националната сигурност и доставката на сериозни запаси ", или нарушават конкуренцията при положение на монополно или господстващо положение  или ограничения на Европейски Съюз.

Против законовите промени гласува единствено партия " Възраждане ", която ги обяви за изключително вредни за пазара и стопанската система.  " Това е национализация на бургаската рафинерия, след която ще последва приватизация от някой евроатлантически вложител против един лев ", уточни Цончо Ганев от " Възраждане " и попита: Защо никой не предлага да национализараме американските тецове?.

" Няма национализация, тъй като не се лишава благосъстоятелност ", отвърна Мартин Димитров от " Демократична България ", вносител на законовите ремонти. В отговор на Ганев той напомни, че в Закона за енергетиката към този момент е въведена фигурата на особения търговски шеф в електроенергетиката, а в този момент това се прави и в петролния бранш.

" Това е спешен закон в случай, че настъпят форсмажорни условия. Например, в случай че се разсърдят " Лукойл " и ударят ключа на рафинерията или в случай че Путин подреди на компанията да се изтегли от Европа. Ние би трябвало да може да назначим управител и да подсигуряваме работата на завода и доставките на горива, без да променяме собствеността ", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Особеният търговски шеф ще бъде назначаван за не повече от 6 месеца с опция за удължение с още 6 месеца. Той би трябвало да има не по-малко от 5 години професионален опит в областта на икономическите дейности, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

" Повечето от условията, които се слагат будят неразбиране - да няма роднинство по права  линия с лице в ръководството на рафинерията, по съребрена линия, по сватовство. Направо му кажете името на индивида, който ще поеме Нефтохим, на вашия човек, който ще прави далаверите в най-печелившото дружество ", съобщи Стоян Таслаков от " Възраждане ".

Депутатите гласоподаваха още да се лишават лицензи в петролната промишленост, в случай че се нарушават интернационалните ограничаващи ограничения и наказания. Депутатите от " Демократична България " отдръпнаха предните дни на съвещание на икономическата комисия в Народното събрание предлагането си да се прекратят концесии само на база, че са свързани с петрол и нефтопродукти с генезис Русия. От Демократична България визираха концесията на пристанище " Росенец ", дадена на " Лукойл Нефтохим ".  От МФ тогава предизвестиха, че в случай че се гласоподава подобен текст, ще се обиден дейностите на други търговци и преработватели на пристанищата в Бургас и Варна.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР